
Τα θέματα που πραγματεύεται το περιοδικό είναι ποικίλα: πολιτικά, ιστορικά, γεωγραφικά, επιστημονικά, αρχαιολογικά, φιλολογικά, φιλοσοφικά, θεολογικά, ιατρικά, εκπαιδευτικά, νομικά, στρατιωτικά, κ.ά. Περιλαμβάνει ακόμη ποιήματα και διηγήματα, βιβλιοκρισίες κλπ.
Από το 1842 έγιναν κάποιες ενέργειες για τη βελτίωση του συγγράμματος. Περιορίστηκαν τα τυπογραφικά φύλλα σε 4 ως 5, η ετήσια συνδρομή μειώθηκε από 30 σε 20 δρχ. τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό, η ύλη εμπλουτίστηκε και η έκδοση έγινε πιο τακτική. Οι συντάκτες απέβλεπαν στη γλωσσική μόρφωση και στην εύκολη και γρήγορη μετάδοση κοινωφελών γνώσεων, κυρίως για όσους είναι δύσκολη η φοίτηση σε σχολεία λόγω της ηλικίας τους ή της κοινωνικής τάξης στην οποία ανήκαν.
Οι συνεργάτες του περιοδικού ήταν προπάντων λόγιοι και επιστήμονες της πρωτεύουσας, των οποίων ο αριθμός αυξήθηκε μετά την επανακυκλοφορία του περιοδικού. Μερικοί από αυτούς είναι οι: Π. Αργυρόπουλος, Α. Ρ. Ραγκαβής, Γ. Ιωάννου, Κ. Παπαρρηγόπουλος, Ν. Λεβίδης, Γ. Δόσιος, Κ. Ηρακλείδης, Φ. Καλλιγάς, Κ. Πιτσιπιός, Κ. Μαυρογιάννης, Γ. Α. Μαυροκορδάτος, Κ. Μάνος, Ξ. Λάνδερερ.
Ραφτούλη Σοφία, 2008