διακοσμητική κεφαλίδα
Εφημερίδα γελοιογραφική και σατυρική, τυπώνονταν και εκδίδονταν στην Αθήνα κάθε Κυριακή από το 1885 μέχρι το 1890. Ιδρυτές της ήταν ο Θεμιστοκλής Άννινος και ο Χαράλαμπος Άννινος.

Ο Θεμιστοκλής Άννινος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1843 και σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Διετέλεσε για ελάχιστο διάστημα γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, αλλά αυτοδίδακτος στη τέχνη του σχεδίου, γρήγορα εξελίχθηκε σε δημιουργό και δάσκαλο της ελληνικής γελοιογραφίας. Το 1872 εξέδωσε το «Γελοιογραφικόν Ημερολόγιο» και κατόπιν το «Λεύκωμα» παρόμοιας ύλης, το 1875 σε συνεργασία με τον Εμμανουήλ Ροιδη, Άγγελο Βλάχο ίδρυσαν τον «Ασμοδαίο» Οι γελοιογραφίες του Άννινου αποτέλεσαν πάντοτε αντικείμενο θαυμασμού όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, πολλές από τις γελοιογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο «Άστυ» αναδημοσιεύθηκαν σε ξένες εφημερίδες.

Ο Χαράλαμπος ή Μπάμπης Άννινος (Αργοστόλι 1852 - Αθήνα 1934) υπήρξε δημοσιογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας ιδιαιτέρως δημοφιλής στην εποχή του. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, όπου και εργάστηκε αρχικά ως γραφέας στο τελωνείο μέχρι το 1870, όπου μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να εργαστεί ως υπογραμματέας στην Εισαγγελία Αθηνών και για να επιδοθεί στη λογοτεχνία. Την ίδια χρονιά θα τιμηθεί με εύφημο μνεία στο Βουτσιναίο διαγωνισμό για την πρώτη του ποιητική συλλογή "Λυκαυγές". Αργότερα επιτυγχάνει θέση υπαλλήλου στο Προξενείο της Ρώμης και της Νάπολης. Τελικά επιστρέφει οριστικά στη Αθήνα και αποφασίζει να ασχοληθεί ενεργά με τη δημοσιογραφία το 1878. Από τότε έγραψε σε πολλές εφημερίδες («Νεολόγος των Αθηνών», «Εφημερίδα») και συνεργάστηκε με περιοδικά έντυπα (φιλολογικό έντυπο Παρνασσού, Ασμοδαίος, Μηνιαία Εικονογραφημένη Ίρις) της εποχής και έγινε γνωστός με διάφορα ψευδώνυμα: Αββακούμ, Ηρώδης Αττικός, Στρεψιάδης, Ρακοσυλλέκτης, Τενεκές κ.α. Υπήρξε από τους ιδρυτές και μόνιμους συντάκτες της εφημερίδας «Το Άστυ» και αρχισυντάκτης της Καθημερινής. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ποίηση, την πεζογραφία, τη μετάφραση, την ιστοριογραφία και το δοκιμίο, ενώ έγινε ευρύτατα γνωστός για τα εύθυμα θεατρικά του έργα. Ενδεικτικό της επιτυχίας του είναι ότι το μονόπρακτο έργο του «Ζητείται υπηρέτης» επιλέχθηκε για την πρεμιέρα του Βασιλικού Θεάτρου το 1901. Επίσης, χάρη στην κωμική φλέβα του και τα αστεία λογοπαίγνιά του, διακρίθηκε στην συγγραφή επιθεώρησης: τα Παναθήναια (1907), σε συνεργασία με τον Γεώργιο Τσοκόπουλο, είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε οδήγησε τους συγγραφείς στη δημιουργία των Νέων Παναθηναίων και σε μία μόνιμη συνεργασία ( με την μετέπειτα προσθήκη στην ομάδα του Πολύβιου Δημητρακόπουλου). Ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, συνιδρυτής της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, πρόεδρος των Εταιρείας Ελλήνων Δραματικών Συγγραφέων και συγγραφέας δημοφιλών θεατρικών έργων, ο πολυγραφότατος Άννινος τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στο χώρο των γραμμάτων με βραβεία και διακρίσεις: παράσημο του Σωτήρος (1889), Χρυσούν Αριστείο των Γραμμάτων και Τεχνών (1914), Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (1925).

Από το 1890 το «Άστυ» γίνεται καθημερινή πολιτική και ειδησεογραφική εφημερίδα με διευθυντή Τον Θεμιστοκλή Άννινο και διευθύνοντα συντάκτη τον Δ. ΚακλαμάνοË™ συντάκτες τον Γ. Σουρή και Γ. Δροσίνη, συνεργάτες είχε σημαντικούς λόγιους της εποχής. Κυκλοφόρησε μέχρι το 1907 και υπήρξε εφημερίδα ζωηρής πνευματικής κίνησης και όργανο πολιτικής και κοινωνικής διαπαιδαγώγησης

Κολλάτος Θεόδωρος, 2008