διακοσμητική κεφαλίδα

Το περιοδικό «Πινακοθήκη» της «Εταιρείας των Φιλοτέχνων» εκδιδόταν από το Μάρτιο του 1901 έως το Νοέμβριο του 1926 στην Αθήνα και είχε διευθυντή το Δημ. Ι. Καλογερόπουλο. Πρόκειται για ένα μηνιαίο εικονογραφημένο καλλιτεχνικό περιοδικό. Η συνδρομή οριζόταν στις 12 δραχμές ετησίως και στις 10 ειδικά για τα μέλη της εταιρείας.

Η «Πινακοθήκη» απευθύνεται στο φιλότεχνο κοινό και επιδιώκει να το εξοικειώσει με τα έργα της τέχνης. Το περιεχόμενο λοιπόν του περιοδικού είναι αμιγώς καλλιτεχνικό και περιλαμβάνει καλλιτεχνικά χρονικά, καλλιτεχνικές μελέτες, την καλλιτεχνική κίνηση της εποχής, κριτικές, μουσική, ποίηση, θέατρο, αρχαιολογία και σπανιότερα διηγήματα. Τις σελίδες του περιοδικού κοσμούν εικόνες έργων ζωγραφικής, γλυπτικής, αρχιτεκτονικής, χαρακτικής και προσωπογραφίες παλαιότερων και σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως οι: Ν. Γύζης, Φρίξος Αριστεύς, Περ. Τσιριγώτης, Επ. Θωμόπουλος, Θάλεια Φλωρά, Β. Μποκατσιάμπης και Γ. Δημητριάδης.

Ως σημαντικότεροι συνεργάτες του περιοδικού αναφέρονται οι: Σπ. Δε Βιάζης, Κ. Καιροφύλλας, Κλέων Ραγκαβής, Γρηγ. Ξενόπουλος, Ν. Καζαντζάκης, Παύλος Νιρβάνας, Μ. Μαλακάσης, Ν. Λαπαθιώτης, Ιω. Πολέμης, Αχ. Παράσχος, Σπ. Τρικούπης, Ανδρέας και Στέφανος Μαρτζώκης.

Μιχαλά Μυρτώ, Σταυροπούλου Αθηνά, 2008