διακοσμητική κεφαλίδα

Το περιοδικό «Πανδώρα» ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 1849 από τους Νικόλαο Δραγούμη, Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο, Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή και Χρ. Α. Δούκα και εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1850 στην Αθήνα στο Τυπογραφείο του τελευταίου. Από το 1852 και έπειτα η έκδοση του περιοδικού πραγματοποιείται στο Τυπογραφείο Νέα Πανδώρα. Η «Πανδώρα» εκδιδόταν δύο φορές το μήνα σε τεύχη, τα οποία πέραν του κυρίου συγγράμματος περιλάμβαναν και παράρτημα. Τις 192 σελίδες του περιοδικού κοσμούν τουλάχιστον 72 εικόνες προερχόμενες πρωτίστως από τη Γαλλία. Η τιμή της συνδρομής ήταν 12 δραχμές για το τεύχος και 4 για το παράρτημα. Οι τιμές αυτές διαφοροποιούνταν για τους αναγνώστες στο εξωτερικό. Η κυκλοφορία του περιοδικού διήρκησε μέχρι το 1872.

Η «Πανδώρα» ήταν εικονογραφημένο λογοτεχνικό-οικογενειακό περιοδικό και απευθυνόταν όχι μόνο στους λογίους αλλά και στο ευρύ κοινό. Στόχος των ιδρυτικών μελών ήταν, σύμφωνα με την αναγγελία της πρώτης έκδοσης, να προσφέρουν ευχάριστα και ωφέλιμα αναγνώσματα καθώς και απλουστευμένες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Η ύλη του περιοδικού περιέχει: α) διηγήματα ηθογραφικά, βιογραφικά και ιστορικά, πρωτότυπα ή μεταφρασμένα, β) περιηγήσεις, γ) πραγματείες σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού, δ) επιστημονικά και τεχνικά θέματα, ε) βιβλιοκριτικές, στ) βιβλιοπαρουσιάσεις Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, ζ) ποίηση, η) μυθιστορήματα πρωτότυπα ή μεταφρασμένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ύλη του περιοδικού δε θίγονται θέματα πολιτικής ή επικαιρότητας.

Η συμβολή της «Πανδώρας» στη φιλολογική ανάπτυξη του τόπου θεωρείται αξιόλογη, καθώς στις στήλες της φιλοξενήθηκαν έργα όπως ο Θάνος Βλέκας του Παύλου Καλλιγά, ο Αυθέντης του Μορέως του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή και διηγήματα σημαντικών Ελλήνων πεζογράφων.

Παράλληλα με τους βασικούς συντάκτες Κ. Παπαρρηγόπουλο, Ν. Δραγούμη και Α. Ρ. Ραγκαβή, στο περιοδικό εργάστηκαν κορυφαίες μορφές των ελληνικών γραμμάτων μεταξύ των οποίων οι: Δημήτριος Βικέλας, Άγγελος Βλάχος, Κωνσταντίνος Σάθας, Νικόλαος Πολίτης, Κωνσταντίνος Ράμφος, Γεώργιος Γρυπάρης, Σπυρίδων Ζαμπέλιος, Στέφανος Κουμανούδης, Αλέξανδρος Σούτσος, Γεώργιος Τυπάλδος και Σπυρίδων Τρικούπης.

Μιχαλά Μυρτώ, Ραφτούλη Σοφία, Σταυροπούλου Αθηνά, Τζελέπη Ευφροσύνη, 2008