διακοσμητική κεφαλίδα
Ο «Ιλισσός» ήταν μηνιαίο, εικονογραφημένο περιοδικό, το οποίο εκδιδόταν στην Αθήνα από τον Μάιο του 1868 ως τον Απρίλιο του 1872. Διευθυντής και εκδότης του περιοδικού ήταν αρχικά ο νομικός Θαλής Αντωνιάδης και από το 1870, που εκδίδεται πλέον ανά δεκαπενθήμερο, συνεκδότης ήταν ο Ι. Χ. Κουρτέλης. Η ετήσια συνδρομή του περιοδικού ανερχόταν στις 8 δρχ. για την Ελλάδα, στις 10δρχ. για την Τουρκία και στις 15 δρχ. για την Αίγυπτο, την Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Από το 1870 και έπειτα, η τιμή του περιοδικού αυξάνεται και ανέρχεται στις 10, 15 και 15 δρχ. αντιστοίχως.

Το περιοδικό περιλάμβανε ποικίλα θέματα: φιλολογικά, βιβλιογραφικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, βιογραφικά, επιστημονικά, περιγραφικά, κοινωνικο-πολιτειογραφικά, ηθογραφικά, λαογραφικά. Περιείχε, ακόμη, ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, και θεατρικά έργα, στατιστικές αναφορές σε δημόσια έργα, σε εφευρέσεις και στην καλλιτεχνική δραστηριότητα της εποχής. Ο «Ιλισσός» δεν είχε πολιτικό σκοπό, αλλά επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό. Το ύφος του είναι ανάλαφρο και χιουμοριστικό.

Το περιοδικό διέθετε ανταποκριτές σε όλες τις μεγάλες πόλεις και νησιά της Ελλάδας (Πάτρα, Πύργος, Ιωάννινα, Λαμία, Χαλκίδα, Γαλαξίδι, Ερμούπολη, Ρόδος, Κεφαλλονιά, Σπέτσες, Σκύρος) αλλά και του εξωτερικού (Κωνσταντινούπολη, Αίγυπτος, Μάντσεστερ, Βάρνα, Παρίσι). Συνεργάτες του διετέλεσαν οι Σπ. Λάμπρος, Κ. Σάθας, Τ. Αμπελάς, Δ. Βερναρδάκης, Δ. Παπαρρηγόπουλος, Ν. Γ. Πολίτης, Ε. Δραγούμης, Γ. Ζαλοκώστας, Ι. Καμπούρογλου, Σ. Μηλιαράκης κ.ά., ενώ αξιοσημείωτη είναι και η γυναικεία παρουσία (Αι. Χρηστομάνου, Κ. Αντωνιάδη, Μ. Μπέτσου, Φ. Οικονομίδου).

Ραφτούλη Σοφία, Τζελέπη Ευφροσύνη, 2008