διακοσμητική κεφαλίδα
Το περιοδικό «Εκλεκτά μυθιστορήματα» εκδίδεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου 1884 και συνεχίζει αδιάκοπα έως και τις 30 Ιανουαρίου 1894. Πρόκειται για ένα εικονογραφημένο περιοδικό το οποίο δημοσιεύει εκλεκτά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον τίτλο, μυθιστορήματα σε συνέχειες. Αρχικά το περιοδικό εκδίδεται κάθε Κυριακή αλλά στη συνέχεια δυο φορές την εβδομάδα (Κυριακή και Πέμπτη). Αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή οι γκραβούρες είναι προεπιλεγμένες ως προς τον αριθμό, οι εκδόσεις της Πέμπτης τυπώνονται χωρίς εικόνες.

Η δομή του περιοδικού είναι σταθερή κατά τη δεκαετία. Αποτελείται από οχτώ σελίδες σε κάθε τεύχος ενώ κάθε σελίδα είναι χωρισμένη σε δυο στήλες. Στο περιοδικό μπορούσε να γραφτεί κάποιος συνδρομητής αν κατέβαλε προπληρωμένο τέλος που ανέρχεται αρχικά στις 5δρχ. για την Αθήνα και έξι για την επαρχία, ενώ για το εξωτερικό πλήρωνε κανείς δέκα φράγκα. Οι τιμές αυτές όταν η κυκλοφορία του περιοδικού σταμάτησε ήταν 8, 8.50 και 15 φράγκα αντίστοιχα ενώ είχαν προστεθεί και έξι ρούβλια για τους κατοίκους της Ρωσίας. Δέλεαρ για τους συνδρομητές ήταν ένα βιβλίο με διηγήματα από τους συνεργάτες του περιοδικού.

Το τυπογραφείο της «Κορίννης» ήταν υπεύθυνο για τις εκδόσεις, ενώ οι συνδρομητές μπορούσαν να προμηθευτούν απλή ή πολυτελή έκδοση.

Αναφορικά με την ύλη του περιέχει πλήθος μυθιστορημάτων, δραματικού κυρίως ενδιαφέροντος, όπως επίσης ιστορικών και κοινωνικών διηγημάτων. Επιπλέον περιλαμβάνει στήλες κοινωνικού περιεχομένου, θέματα υγιεινής και μουσικής, μύθους, ανέκδοτα. Τα μυθιστορήματα προέρχονται από μεταφράσεις των πρωτοτύπων έργων, δηλαδή από αντίστοιχα ισπανικά, αγγλικά γερμανικά, ρώσικα, ιταλικά, ιαπωνικά, αρμένικα, αμερικάνικα και σμυρναίικα μυθιστορήματα. Δημοσιεύονται επίσης και ελληνικά μυθιστορήματα των Γρ. Ξενόπουλου και Μ. Χατζόπουλου. Τέλος, στο περιοδικό δημοσιεύονται πλήθος διαφημίσεων, αγγελιών και ευκαιριών.

Τα οικονομικά υπήρξαν και στο περιοδικό αυτό τροχοπέδι, αφού με ανακοίνωση της διευθύνσεως παύει η λειτουργία του περιοδικού εξαιτίας των οικονομικών οφειλών των συνδρομητών του. Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο οι συνδρομές είχαν γίνει εξάμηνες για να μπορούν οι αγοραστές να πληρώνουν με μεγαλύτερη ευκολία. Από τους ξένους μυθιστορηματογράφους ξεχωρίζουν οι Εμμανουήλ Γονζαλές, Κάρολος Δίκενς, Αλέξανδρος Δουμάς, Ιούλιος Δωτέν, Αιμύλιος Ζολά, Μιχαήλ Θερβαντές, Ουιλκης Κόλλινς, Ιούλιος Λεμέτρ, Β. Ουγκώ, Έδγαρδ Πόε, Πούσκιν, Τολστόϊ, Ιβάν Τουργκένιεφ.

Ενώ μεταξύ άλλων μεταφράζουν και συνεργάζονται οι Μήτσος Χατζόπουλος, Γρ. Ξενόπουλος, Χ. Άννινος, Αγ. Βλάχος, Ε. Ροϊδης, Γεωργ. Αδραχτάς, Ειρηναίος Ασώπιος, Γεωργ. Δροσίνης, Δημ. Καμπούρογλου (εικονογραφεί), Ανδρέας Καρκαβίτσας, Μητσάκης.

Κολλάτος Θεόδωρος, Πριτσιούλη Μαρία, Ραφτούλη Σοφία, 2008